top of page
Search
  • Writer's pictureVedran Soric

18. Velika četvorka (The Big 4)...tko su oni?

Updated: Feb 15, 2022

BIG 4 ili "Velika četvorka" je nadimak koji se koristi za označavanje četiri najveće računovodstvene tvrtke u SAD-u .To su:

  1. Deloitte,

  2. Ernst & Young (EY),

  3. PricewaterhouseCoopers (PwC) i

  4. Klynveld Peat Marwick Goerdeler (KPMG).

Osim usluga revizije, velika četvorka nudi usluge poreznog, strateškog i upravljačkog savjetovanja, vrednovanja, istraživanja tržišta, osiguranja i pravnog savjetovanja.


Nedavno su počeli nuditi savjetovanje o digitalnoj transformaciji kako bi zadovoljili potrebe digitalnog doba. Oni su vodeći izvor tumačenja poreznog prava i stručnjaci za promjene računovodstvenih i revizijskih standarda.


Konsolidacijom industrije koja je započela 1989. godine, ono što je nekoć bila Velika osmorka danas je postala Velika četvorka. Osam, po abecednom redu, bili su Arthur Andersen, Arthur Young, Coopers & Lybrand, Deloitte Haskin & Sells, Ernst & Whinney, Peat Marwick Mitchell, Price Waterhouse i Touche Ross - svi entiteti u SAD-u ili Ujedinjenom Kraljevstvu.


Arthur Young u kombinaciji s Ernst & Whinney i Deloitte Haskin & Sells spojio se s Touche Rossom kako bi smanjio broj grupa na šest. Price Waterhouse i Coopers & Lybrand tada su spojili svoje ordinacije čineći ih pet. Nakon sloma Arthura Andersena, zbog dokazane odgovornosti u skandalu Enron, njih petorica postala su današnja četvorka.


Ove tvrtke obavljaju većinu poslova revizije za neka od najvećih javnih poduzeća na svijetu. Zapravo, velika većina tvrtki s liste Fortune 500 revidira svoje financijske izvještaje od strane jedne od velike četvorke. Njihovi klijenti uključuju elektrane kao što su Berkshire Hathaway, Ford Motor Co., Apple, Exxon Mobil i Amazon. Prema izvješću CFA Instituta iz 2018., 30% S&P 500 revidirao je PwC, 31% EY, 20% Deloitte i 19% KPMG.


Od prosinca 2020. Velika četvorka zapošljava gotovo milijun ljudi ukupno u cijelom svijetu, ili u prosjeku 250.000 zaposlenika po tvrtki. Prema njihovim objavljenim izvješćima, Deloitte je prijavio najveći globalni prihod sa 47,2 milijarde dolara, a slijedi ga PwC s 43 milijarde dolara, Ernst & Young s 37,2 milijarde dolara i KPMG s 29,8 milijardi dolara.


S pogledom od 360 stupnjeva na tvrtke i industrije, velika četvorka je autoritet u poslu. Imaju opsežne programe zapošljavanja i obuke za nove diplomante i tražene prolaze za porezne i konzultantske profesionalce u i iz mnogih industrijskih sektora.

141 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page