top of page
Search
  • Writer's pictureVedran Soric

16. Kako zapisati misli?

Updated: Feb 14, 2022

Brainwriting je metoda zapisivanja misli, odnosno kreativna tehnika kojom se slobodno i spontano generiraju ideje i utvrđuju mogućnosti rješavanja problema. Ova metoda inačica je brainstorminga, a jedina razlika je da se ideje iznose pismeno, a ne usmeno.


Kreirao ga je Bernard Rohrbach krajem 1960-tih pod imenom Method 635, a razlikuje se od klasičnog brainstorminga što daje više vremena za razmišljanje. Naziva se još i metodom zapisivanja misli. Rješavaju se problemi koji nisu suviše stručni, a često služi i za prikupljanje ideja.


Uz pomoć brainwritinga koristi se znanje više osoba za rješenje nekog problema ili postavke nekog zadatka. Uz pomoć brainwritinga uključeni u metodu se animiraju da bilježe vlastite ideje ili da prihvate ideje drugih te da ih dalje razrađuju. Kod brainstorminga je poznato da se ovaj aspekt ponekad zapostavlja.


Pismeni brainwriting je prikladan posebice kod grupa gdje se očekuje neka konfliktna situacija ali i služi za aktiviranje mirnih učesnika. Kod brainwritinga nije moguće postavljati pitanja razumijevanja.


Ovako izgleda brainwriting metoda u praksi:

  • Sudionicima se daju papiri s tri i više redaka za zapisivanje ideja, a svaki od njih daje tri moguća rješenja ili ideje u roku pet minuta te svoj papir prosljeđuje dalje.

  • Papiri kruže sve dok svaki sudionik ne zapiše 18 ideja (šest puta po tri ideje).

  • Svaki sudionik na kraju vrednuje ideje i odabire svoje tri najbolje.

69 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page