top of page
Search
  • Writer's pictureVedran Soric

13. Meta-analiza o individualnim razlikama relevantnim za učinkovito vodstvo

Updated: Feb 14, 2022

Studiju su radili:

  • Brian James Hoffman, University of Georgia

  • David J. Woehr, University of North Carolina at Charlotte

  • Robyn Maldagen - Youngjohn

  • Brian D. Lyons, Elon University

Ova studija predstavlja meta-analizu 25 individualnih razlika za koje se predlaže da su povezane s učinkovitim vodstvom, s naglaskom na usporedbi osobina (npr. osobnost i inteligencija) s individualnim razlikama nalik stanju (npr. znanje i vještine).


Rezultati pokazuju da iako su i osobine (motivacija za postignuće, energija, dominacija, poštenje/integritet, samopouzdanje, kreativnost i karizma) i stanje (međuljudske vještine, usmena komunikacija, pisana komunikacija, administrativne/upravljačke vještine, problem -vještine rješavanja i donošenja odluka) individualne razlike bile su dosljedni prediktori učinkovitog vodstva, utjecaj individualnih razlika nalik osobinama i stanjem bio je skroman općenito i nije se bitno razlikovao (= .27 i .26, respektivno).


Konačno, organizacijska razina vođe, metoda mjerenja prediktora i kriterija te tip organizacije moderirali su odnos između individualnih razlika i učinkovitog vodstva.


Budući da je analiza sama po se bi naplatna, ne bi bilo fer da je ovdje dijelim stoga vas upućujem na link gdje je to detaljnije opisano.

39 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page