top of page
Search
  • Writer's pictureVedran Soric

3. Psihologija prodaje i oglašavanja, Edwarda K. Strong

Updated: Feb 15, 2022

E.K.Strong, Vrste Pitanja – Iako izdana davne 1925.godine knjiga „Psihologija prodaje i oglašavanja“ Edwarda K. Stronga nalazimo ponuđeno nekoliko novih i važnih promjena u općem pristupu ovoj temi.


Na prvom mjestu, gdje je do sada naglasak u takvoj knjizi bio prvenstveno stavljen na oglašavanje, a posebno na elementarne čimbenike reklame, Strong raspravlja o oglašavanju s prodajnog stajališta - metodi ili sredstvu, a ne konačnom predmetu rasprave.


Ne smije se, međutim, zaključiti da je ovaj dio knjige skiciran, jer je daleko od toga. Zapravo, rasprave koje demonstriraju različite privlačnosti koje se nalaze u oglasima neki su od najvažnijih dijelova cijele knjige.


Na drugom mjestu, točku koju su dotakli drugi pisci autor razvija kao najjaču temu u svom djelu. To je nužnost rukovanja i razvoja prodajnog procesa s točke gledišta kupca, a ne s stajališta prodavatelja.


Treće, pokazujući da se svi čimbenici prisutni u prodaji mogu analizirati kao želja, roba, trgovačko ime (ili maloprodaja), kupnja i zadovoljstvo (ili nezadovoljstvo), Strong tvrdi da su prijašnji stereotipi "privlačenja pažnje", "držanja pozornost", "osiguranje interesa" itd., više ne treba naglašavati ako su kampanja ili prodajni proces postavljeni u skladu s načelima uvijek postojeće formule prodaje - imajući na umu želje kupaca i radeći na predstavljanju rješenja za njih.


Općenito, knjiga je pravi doprinos polju psihologije u prodaji i oglašavanju te ima veliku vrijednost ne samo kao udžbenik za fakultet, već i kao priručnik za odjel prodaje bilo koje tvrtke.

165 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page