top of page
Search
  • Writer's pictureVedran Soric

15. Meeting Recovery Syndrome - sindrom oporavka od sastanka

Updated: Feb 14, 2022

Susret sa sindromom oporavka može utjecati na sve nas. Vjerojatno ste to u nekom trenutku doživjeli.


To je sastavni dio svakoga tko je prisustvovao ili će prisustvovati sastancima - online i na drugi način. Izvješće dr. Stevena, autora knjige The Surprising Science of Meetings sa Sveučilišta Sjeverne Karoline u Charlotteu, ispitalo je kako dobri i loši sastanci utječu na sudionike.


Istraživanje se također proširilo na ideje iz prethodnih studija, koje su uključivale inkluzivnost, vodstvo i pojam nazvan sindrom oporavka od sastanka. Istraživanje je provedeno na skupini britanskih radnika koji su vjerovali da dio njihovih vođa dolazi nepripremljen na sastanke.


Samo 13% njih smatra da njihovi čelnici imaju učinkovit plan sastanka.


Nadalje, samo 39% Britanaca navelo je da njihovi čelnici idu na sastanak u pozitivnom raspoloženju, dok 73% Britanaca vjeruje da stavovi njihovih vođa utječu na duh sastanka.


Ova studija je također sugerirala postojanje "Sindroma oporavka od sastanka". Ideja je da sudionici loših sastanaka ne ostavljaju loša iskustva pred vratima, ali ona ostaju i negativno utječu na njih i izvan sastanka.


Kao ljudi, puno prelazimo između zadataka, od sjedenja na sastanku do rada na prezentaciji. Prebacivanje troši značajnu energiju, a ako smo već iscrpljeni do opasnih razina, ovaj će prekidač postati dodatno zeznut.


Ovdje ljudi idu i cyber-štruca, čin odlaska na kavu i možda prekida drugog kolegu da im ispriča o dosadnom sastanku koji su upravo imali i tako dalje. Oporavak svake osobe je drugačiji jer se neki mogu brzo oporaviti, dok je nekima potrebno vrijeme i taj umor nose tijekom dana.


Istraživači pretpostavljaju da je ovom sindromu potrebno vrijeme da obnovi naše ograničene fizičke i mentalne resurse. Ukratko, za oporavak od neproduktivnih sastanaka, ljudima je potrebno vrijeme, a s MRS-om, prebacivanje između zadataka koji traju 10-15 minuta moglo bi otprilike potrajati i do 45 minuta.


Sastanci oduzimaju izdržljivost osobi kada ne uspiju angažirati sudionike, traju predugo ili se pretvore u jednostrana predavanja; stoga je potrebno vrijeme za oporavak bitno, ali što ako to dolazi na štetu produktivnosti.


Postaje još gore kada zaposlenik ima previše zakazanih sastanaka bez dovoljno vremena za prijelaz. Nema dovoljno vremena za oporavak za sljedeći sastanak, a spajanje uzastopnih neproduktivnih sastanaka može dovesti do epidemije MRS-a.

39 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page